Als ik dan toch zoetigheid drink, zweer ik graag bij mijn eigen vlierbloesemsiroop. Geen E-nummers of onbekende chemische toevoegsels, maar een bekend en overheerlijk recept.

Succes gegarandeerd bij vrienden en familie en een hemelse lekkernij voor mezelf! ­čÖé Vlierbloesemsiroop is heerlijk in thee, als limonade, op pannenkoeken en in yoghurt. Zelf drink ik de siroop heel graag in lauwwarm water, zo smaakt de zachte textuur mooi door. Maak je er ijsblokjes van dan kan je er tijdens de herfst ook van genieten!

Ingredi├źnten (voor 2 personen):

2 Biologische citroenen (ik voeg er ook altijd een limoen aan toe ­čÖé )

Suiker

Vlierbloesemschermen (knip de stelen zo goed als mogelijk af. De smaak komt van de bloesems, niet van de stelen.)

Je plukt de schermen best ‘s morgens op een droge dag zo hebben de schermen maximaal geurend stuifmeel. Pluk de bloemen wanneer de boom mooi in bloei staat en de bloemen open staan. Als je ze te vroeg of te laat tijdens het bloeiseizoen snoeit, geuren de schermen nog niet voldoende of rotten ze heel snel. Schud de insecten uit (behalve diegene die je lekker vindt) ;).

Aan de slag!

Snijd de citroenen in schijfjes. Doe de vlierbloesemschermen en┬ácitroenschijfjes┬áin een grote glazen weckpot. Een grote soeppot of emmer kan ook, maar zelf probeer ik metalen en plastieken recipi├źnten te vermijden. Overgiet met water tot alles onderstaat, niet meer, niet minder. Dit is belangrijk omdat de bovenste schermen anders rotten. Dek af en laat 24 uur op een koude plek staan.

TIP: Als je de bloemen tijdens de laatste bloeidagen plukt kan 24 uur te lang zijn en beginnen de bloemen reeds te rotten in het water en mag je alles weggooien. Als je verse geurige schermen gebruikt is 24 uur prima.

Giet het mengsel door een vergiet en vervolgens door een neteldoek. Vang het sap op in een ruime pot of maatbeker. Druk de bloemen en de citroenen goed uit. 

Meet de hoeveelheid vloeistof en reken per deciliter vocht 100 g suiker. Verwarm┬áhet vocht met de suiker tot n├ęt niet aan de kook en roer zachtjes tot de suiker helemaal is opgenomen. Schep het schuim af.

Maak flessen van te voren goed schoon met kokend water. Vul goed afsluitbare flessen of potjes met de vlierbloesemsiroop. Vul de flessen met het hete wonderdrankje en sluit direct na het vullen goed af.

Genieten maar!

Wie tips heeft of leuke idee├źn… ik hoor het graag!

PS: Recent mengde ik vlierbloesems door mijn pannenkoekenbeslag, verrassend lekker!